Merkregistratie

De bescherming van uw merk

Of u nu een gevestigde ondernemer bent of juist net gestart bent; de naam van uw bedrijf of product is u veel waard. Om te voorkomen dat concurrenten uw naam gebruiken, is het belangrijk om deze te beschermen door middel van een merkregistratie. Wanneer uw naam geregistreerd staat in het merkenregister, krijgt u een exclusief recht op het gebruik hiervan én is uw naam beschermd tegen andere namen die te veel op die van u lijken. Naast uw bedrijfsnaam kunt u uiteraard ook uw logo of de naam van uw producten en diensten als merk beschermen.

De registratieprocedure

Onderzoek

Wanneer u uw merk door Landmark laat registreren, beginnen wij eerst met een identiek onderzoek. Dit wil zeggen dat wij de merkenregisters doornemen en onderzoeken of uw merk reeds bestaat. Door dit onderzoek krijgen we een eerste indruk van uw kansen om uw merk te kunnen gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk dat wij voor u een merkgelijkenisonderzoek uitvoeren. Er wordt dan niet alleen gezocht naar merken die in visueel opzicht overeenstemmen met het uw merk, maar ook naar klankmatig en begripsmatig overeenstemmende merken. Bekijk meer informatie over onze merkonderzoeken.

Eisen voor registratie

Naast dit identieke merkonderzoek toetsen wij ook de registreerbaarheid van uw merk. Een merk moet voldoen aan vastgestelde, wettelijke eisen. Zo is het niet toegestaan een merknaam te deponeren welke geen onderscheidend vermogen bezit en te beschrijvend is voor uw activiteiten of producten. Een voorbeeld hiervan is het merk APPLE; voor computer-gerelateerde producten is dit een merknaam die toegestaan is. Echter, wanneer het woord APPLE gedeponeerd wordt voor een product dat gebaseerd is op appels, wordt dit niet geaccepteerd en wordt de registratie geweigerd. Deze eisen voorkomen een monopolie op algemene beschrijvingen, aanprijzingen, kleuren of vormen via het merkenrecht.

Bezwaar

Wanneer uw merk geaccepteerd is voor registratie door het Merkenbureau, wordt het merk gepubliceerd. Andere merkhouders kunnen dan bezwaar maken tegen uw merk wanneer zij vinden dat uw merk te veel op dat van hen lijkt. Uiteraard begeleiden wij dit traject voor u en kunnen, indien gewenst, de andere merkhouder benaderen om zo tot een voor beide partijen acceptabele oplossing te komen. Het is echter mogelijk dat een oppositieprocedure alsnog kan leiden tot het afwijzen van uw merkaanvraag.

Registratie

Wordt er geen oppositie ingediend óf is er geschikt tussen u en de wederpartij, dan volgt binnen enkele maanden de registratie van uw merk en kunnen we u het bewijs van inschrijving toe sturen. Uw merk is dan voor een periode van 10 jaar geregistreerd in de door u aangewezen landen.

Classificatie

Ieder merk wordt gebruikt voor bepaalde producten of diensten en voor deze producten wordt er bescherming aangevraagd. Vanwege administratieve redenen zijn alle producten en diensten ingedeeld in een 45-tal klassen (Classificatie van Nice).

De adviseurs van Landmark zorgen voor indeling in de juiste klasse en voor een omschrijving van uw producten en diensten die door de officiële Merkenbureaus geaccepteerd wordt.

Merkregistratie Benelux

Wanneer u uw merk voornamelijk in Nederland gebruikt, is het voldoende om uw merk te deponeren in het merkenregister van de Benelux. In de Benelux is het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) te Den Haag de officiële instantie voor merkregistratie. Een registratie via het BBIE is behalve in Nederland ook geldig in België en Luxemburg.

Merkregistratie Europese Unie

Wanneer u uw merk in meerdere Europese landen wilt gebruiken, is het verstandig om uw merk door ons te laten deponeren bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). 

Een groot voordeel van een registratie via het Europese Merkenregister is dat uw merk voor een relatief laag bedrag geregistreerd is in alle lidstaten van de Europese Unie. Een merkregistratie in de Europese Unie omvat 27 landen die samen een gemeenschappelijke markt vormen van ongeveer 450 miljoen consumenten.

Een Europese Unie merkregistratie is een aantrekkelijk bezit. Omdat er op grond van oudere, overeenstemmende merken welke geregistreerd zijn in één van de lidstaten, bezwaar kan worden gemaakt, adviseren wij om voordat u het merk indient, eerst een onderzoek te laten verrichten. Bezoek onze pagina merkonderzoek voor meer informatie.

Internationale merkregistratie

Wanneer u uw merk buiten de grenzen van de Europese Unie wilt beschermen, zijn er twee mogelijkheden. U kunt uw merk registreren via een Internationaal depot door de World Intellectual Property Organization (WIPO) in Genève (Zwitserland) of via een aparte nationale registratie in het desbetreffende land waar het merk gebruikt wordt.

De Internationale merkregistratie via de World Intellectual Property Organization is in feite een bundeling van nationale merkaanvragen. Het is door middel van deze registratie mogelijk om uw naam vast te leggen in meer dan 120 landen. Het grote voordeel van een Internationale registratie in plaats van aparte nationale registraties, is het feit dat dit systeem bij gebruik van het merk in meerdere landen al snel voordeliger wordt. Een ander voordeel van een internationale merkregistratie is dat de registratie makkelijk uit te breiden is naar andere landen. Een internationale registratie dient gebaseerd te zijn op een bestaande merkregistratie van bijvoorbeeld de Benelux of de Europese Unie. Wanneer u een internationaal merk wilt deponeren is het dus van belang dat u eerst uw merk registreert bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom of bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie.

Afghanistan

Afrikaanse Unie (OAPI)

Albanië

Algerije

Antigua & Barbuda

Armenië

Australië

Azerbeidzjan

Bahrein

Bhutan

Bonaire, St Eustatius, Saba

Bosnië Herzegovina

Botswana

Brazilië

Brunei

Bulgarije

Cambodja

Canada

China

Colombia

Cuba

Curaçao

Cyprus

Denemarken

Duitsland

Egypte

Estland

Europese Unie

Filipijnen

Finland

Frankrijk

Gambia

Georgië

Ghana

Griekenland

Hongarije

Ierland

IJsland

India

Indonesië

Iran

Israël

Italië

Japan

Kazakhstan

Kenia

Kirgizië

Laos

Kroatië

Letland

Lesotho

Liberia

Liechtenstein

Litouwen

Macedonië

Madagaskar

Maleisië

Malawi

Marokko

Mexico

Moldavië

Monaco

Mongolië

Montenegro

Mozambique

Namibië

Nieuw-Zeeland

Noord-Korea

Noorwegen

Oekraïne

Oezbekistan

Oman

Oostenrijk

Polen

Portugal

Roemenië

Russische Federatie

Rwanda

San Marino

Sao Tome & Principe

Servië

Sierra Leone

Singapore

Sint Maarten (NL)

Slovenië

Slowakije

Spanje

Soedan

Swaziland

Syrië

Tadzjikistan

Thailand

Tobago

Trinidad

Tsjechië

Tunesië 

Turkije

Turkmenistan

Verenigd Koninkrijk

Verenigde Staten

Vietnam

Wit-Rusland

Zambia

Zimbabwe

Zuid-Korea

Zweden

Zwitserland

Het aanvragen van een nationale registratie is in bijna ieder land mogelijk. Echter, doordat steeds meer landen toetreden tot het Internationale registratiesysteem van de World Intellectual Property Organization én door de invoering van het Europese Unie merk, wordt er steeds minder van de nationale registratiesystemen gebruik gemaakt. Toch zijn er nog steeds landen die niet tot het Internationale registratiesysteem zijn toegetreden, in deze landen is merkbescherming enkel mogelijk per nationale registratie. Voor een registratie in b.v. Argentinië, Taiwan, Chili, Hongkong, Peru of Zuid-Afrika is het noodzakelijk om een nationale aanvraag in te dienen. Wanneer u uw merk in één land wilt gebruiken is het uiteraard verstandiger en voordeliger om in dat land een nationale registratie te verrichten. Voor nationale merkaanvragen werken wij samen met collega-merkengemachtigden, die de procedure in het aangewezen land begeleiden. Daarvoor maken wij gebruik van ons internationale netwerk dat alle landen van de wereld omvat.

Bewaking van uw merkregistratie

Na het registreren van uw merk is het belangrijk dat uw merknaam bewaakt wordt. Het is immers mogelijk dat een andere merkhouder uw merknaam probeert te registreren of dat er een merk gedeponeerd wordt die teveel op uw merknaam lijkt. Wanneer u een abonnement op onze Merkbewaking neemt, houden wij alle ingediende merken in de gaten en geven we u advies over de te nemen stappen. Ook wanneer u zelf geconstateerd heeft dat uw naam door een concurrent gebruikt wordt, staan wij klaar om u bij te staan. Wij nemen indien gewenst contact op met de wederpartij en zullen alles in werking stellen om uw rechten te beschermen. Bekijk de merkbewaking pagina voor meer informatie.

Wijzigingen omtrent uw merk

Wanneer u uw merk via Landmark geregistreerd heeft, zullen wij alle deadlines in de gaten houden en u assisteren bij het doorvoeren van wijzigingen met betrekking tot uw merkregistratie. Wanneer uw merk in aanmerking komt voor vernieuwing, zullen wij u hieraan herinneren en, indien gewenst, het hele traject van vernieuwing op ons nemen. Ook kunnen wij u assisteren bij naam- of adreswijzigingen, wanneer uw bedrijf overgedragen wordt of wanneer u uw merk wilt uitbreiden naar andere landen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op