bescherming van merken, modellen en andere
intellectuele eigendomsrechten

Veelgestelde vragen

Is het wel nodig om de naam van mijn onderneming (handelsnaam) ook als merk te registreren?

Dat hangt af van uw handelsnaam. In tegenstelling tot een merk mag een handelsnaam best beschrijvend zijn voor de producten waarvoor de naam is bestemd. Is dit met uw handelsnaam het geval dan is registratie als merk waarschijnlijk niet eens mogelijk. Ook geniet een handelsnaam al automatisch bescherming vanaf het moment waarop deze wordt gebruikt. Vaak is het toch zinvol om uw handelsnaam ook als merk te beschermen. De bescherming strekt zich tot de gehele Benelux uit en het is eenvoudiger om op te treden op basis van een merkregistratie. Indien een beeldmerk of speciale schrijfwijze ook nog onderdeel van uw handelsnaam uitmaakt, kunnen deze beeldelementen alleen maar via merkregistratie worden beschermd.

Hoeveel kost een Benelux merkregistratie eigenlijk?

Wanneer u de kosten van een eventueel onderzoek naar de beschikbaarheid van een merk niet meetelt, kost een registratieprocedure zonder complicaties bij Landmark € 685,- in 1 klasse met daarbij het eerste jaar gratis merkbewaking. Met complicaties wordt bedoeld een eventuele weigering van de merkaanvrage wegens een te beschrijvend karakter of een oppositie die tegen uw merk is ingediend door de houder van een oudere registratie.

Kan ik ook zonder een merkengemachtigde mijn merk registreren?

U kunt inderdaad ook rechtstreeks bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) uw merk indienen. Daarmee spaart u ruim de helft van het bedrag uit dat u bij Landmark anders zou moeten betalen. Toch is het verstandig om u te laten adviseren door een specialist van Landmark, die beter kan beoordelen of uw merk geschikt is voor registratie, die de procedure van haver tot gort kent en die de termijnen voor u in de gaten houdt. U spaart niet alleen veel tijd uit door een deskundige in te schakelen, maar een merkengemachtigde behoedt u voor valkuilen en staat meteen voor u klaar wanneer uw merkrechten verdedigd dienen te worden.

Is een onderzoek naar gelijkende merken wel noodzakelijk?

Er bestaan honderdduizenden geregistreerde merken alleen al in de Benelux en dan spreken we nog niet eens over alle Europese merken en zogenaamde Internationale registraties die in de Benelux geldig zijn. De reële mogelijkheid bestaat dat daar een merk tussen zit dat lijkt op uw merk en dat voor dezelfde of soortgelijke producten is bestemd. U kunt dit beter tevoren uit laten zoeken en niet het risico nemen dat u gebruik van uw merk moet staken aangezien er een bezwaar blijkt te bestaan.

Hoe lang duurt het voordat mijn merk is geregistreerd?

In de Benelux duurt dit gemiddeld zo`n vier tot zeven maanden. Er moet worden bekeken of aan alle formaliteiten is voldaan, of het merk onderscheidend is en tot slot dient het merk te worden gepubliceerd. Registratie van een Europees merk duurt een stuk langer (tien maanden tot meer dan een jaar).

Hoe lang duurt de registratieperiode?

Een Benelux merkregistratie is 10 jaar geldig vanaf de aanvraagdatum, maar de geldigheidsduur kan iedere keer voor gelijke periodes worden verlengd. Tegenwoordig is dit bij de meeste merkregistratiesystemen het geval. Zo ook bij het Europese Unie merk en de Internationale registratie.

Kan ik mijn merk in de hele wereld registreren?

Dat kan in theorie, maar in de meeste gevallen is dat niet nodig.

Wanneer u uw merk in elk land van de wereld beschermt kost dat u een enorm bedrag. Eigenlijk is dit alleen maar bij de echte beroemde `wereldmerken` zoals b.v. Coca-Cola, Shell of Philips het geval. Indien u met uw merken internationaal actief bent, is het wel al snel interessant om uw merk als Europese Unie merk te beschermen.

Kan ik met een registratie verhinderen dat anderen een gelijkend merk voor soortgelijke producten registreren?

Dit is natuurlijk de reden dat u uw merk heeft geregistreerd. U kunt nadat u uw merk heeft geregistreerd echter niet stilzitten, want u dient zelf tegen inbreuk op te treden. Door middel van een merkbewakingsabonnement blijft u op de hoogte van nieuwe merkaanvragen die mogelijk op uw merk lijken. Verder dient u de markt goed in de gaten te houden zodat u kunt optreden wanneer anderen uw merk proberen na te volgen.

Kan ik mijn merk veilig gebruiken gedurende de aanvraagprocedure?

Wanneer u door middel van een merkgelijkenisonderzoek na bent gegaan dat er geen oudere, overeenstemmende merken bestaan, kunt u vanaf de aanvraagdatum uw merk veilig gebruiken.

Is een merk altijd een woord?

Een merk is een teken dat dient ter onderscheiding van de producten of diensten van een bedrijf. Dat hoeft geen woord(merk) te zijn, maar kan b.v. ook een beeldmerk of logo zijn, een speciale schrijfwijze van een woordmerk, een verpakkingslabel of een slogan of slagzin. Zelfs kunnen de vorm van een verpakking (b.v. het Coca-Cola flesje), een enkele kleur of zelfs een melodie een merk zijn.