bescherming van merken, modellen en andere
intellectuele eigendomsrechten

Nieuws

zondag 01 juli 2018

Wilt u meer informatie over één van de ondervermelde onderwerpen, bel of mail ons dan of stel uw vraag via het contactformulier.

Landmark B.V.:
Tel: 033-4652850
E-mail: info@landmark.eu

RODE SCHOENZOOL VAN LOUBOUTIN IS MERK

zondag 01 juli 2018

Een merk hoeft niet een woordmerk of een beeldmerk te zijn maar kan b.v. ook bestaan uit de vorm van een product.                                                
Het Europese Hof van Justitie heeft zich onlangs uitgesproken over een conflict tussen de schoenfabrikanten Louboutin en Van Haren. Louboutin verkoopt exclusieve damesschoenen met karakteristieke rode schoenzolen. Deze rode schoenzolen zijn als merk in de Benelux geregistreerd.  Toen Van Haren ook damesschoenen met rode zolen op de markt bracht met een veel lager prijskaartje, probeerde Louboutin daartegen op te treden op grond van de Benelux merkregistratie.
 
Van Haren stelde dat de kleur rood een “wezenlijke waarde” aan de schoenen van Louboutin geeft, als het ware de aantrekkelijkheid van het product bepaalt. Merken waarbij de vorm van het merk de wezenlijke waarde van het product beïnvloedt kunnen geen merk zijn. En dus is er geen sprake van merkinbreuk. 
  
Deze vraag werd aan het Europese Hof voorgelegd en het Hof was van mening dat het merk van Louboutin geen uitsluitend vormmerk is, maar eerder een merk bestaande uit de kleur rood die op een bepaald gedeelte van het product voorkomt. De vorm van de schoenzool is namelijk niet belangrijk, maar het feit dat de kleur rood is aangebracht op de onderzijde van een schoenzool van een damesschoen. We kunnen hier spreken over een positiemerk bestaande uit een specifieke kleur rood.
 
De uitzondering van de wezenlijke waarde is dus niet op dit merk van toepassing en het merk van Louboutin is een geldig merk op basis waarvan dit bedrijf tegen inbreuk kan optreden.  
 

lees meer »

Doorhalingsprocedure geregistreerde merken bij Benelux Bureau

vrijdag 01 juni 2018

Naast oppositie tegen een gedeponeerd merk heeft een merkhouder nu ook de mogelijkheid om doorhaling van een geregistreerd merk te bewerkstelligen bij het Benelux Bureau, via uw gemachtigde bij Landmark. Het gaat om merken die beschrijvend zijn, niet gedurende vijf jaar zijn gebruikt of overeenstemmen met uw merk.

lees meer »

BREXIT en het Europese Unie merk

zondag 01 april 2018

De aankondiging van het Verenigd Koninkrijk, dat dit land uit de Europese Unie zal treden, heeft op termijn ook voor het Europese Unie merk gevolgen.

lees meer »